Qui era en Pere Serra?

Pere_Serra-Retaule_de_la_Mare_de_Déu_dels_Àngels-_Catedral_de_Tortosa_-_MNAC
Retaule de “La Mare de Déu i el nen” del taller d’en Pere Serra

Pere Serra fou un pintor català d’estil italo-gòtic actiu entre 1357 i 1406. Tot i que el pare era sastre, els quatre germans de la família Serra varen esdevenir pintors actius a la Catalunya del segle XIV. Els germans Serra treballaren per a la Corona d’Aragó i dominaren el mercat pictòric barceloní durant la segona meitat del segle XIV. Pere Serra fou el més dotat d’ells i qui va tenir una carrera professional més llarga iniciada al taller de Ramon Destorrents el 1357.

El seu estil era italianitzat, de la pintura sienesa, i molt hàbil en la combinatòria dels colors. A més a més va crear escola i molts dels seus deixebles van esdevenir posteriorment els iniciadors del gòtic internacional al Principat. Pel taller d’en Pere Serra passaren Jaume Cabrera, Pere Vall, Joan Mates o Jaubert Gaucelm.

Segons defensa el musicòleg Anthony Rowland-Jones, a Pere Serra i al seu taller els devem les primeres representacions iconogràfiques mundials de la flauta de bec (amb 8 forats). Són dues representacions de la Mare de Déu amb el nen i 6 àngels músics pintats vora el 1390 i que apareixen en el retaule de l’església de Santa Clara (actualment en el MNAC) i en un retaule del Monestir de Sant Cugat del Vallès.

Font: Viquipèdia