CD: Wood of winds of Valldemossa, de Tomeu Estaràs

CD: Wood of winds of Valldemossa, de Tomeu Estaràs

En Marià Marin, membre del Consort Pere Serra, ha fet aquest escrit al voltant del disc d’en Tomeu Estaras “Wood of Winds of Valldemossa” que tan gentilment ens va enviar perquè l’escoltéssim. Moltes gràcies Marià i, per descomptat, moltes gràcies Tomeu!

350 flautes i un tresor

Que la música s’encomana és una evidència; que pot haver-hi una espurna original que n’escampi el foc, també. És el cas de Tomeu Estaràs, multiflautista que, embolcallat de música per saga familiar (dins del famós grup Los Valldemossa, que tant tocava en sales de festa com a la BBC, feien de músics de creuers o de sides al festival d’Eurovisió), ha fet vida pròpia eixamplant repertori amb les seves 350 flautes i els músics -diversos- que l’acompanyen.

Un repertori que viatja des de la música contemporània fins als gran mestres del Barroc, sobretot Bach i Telemann, que transita de les tonades populars a les adaptacions del Romanticisme de Chopin, de la creativitat moderna i alhora popular de Piazzola a la música sud-americana actual, i no cal dir-ho, amb espurnes d’obra pròpia, sovint amb un marcat caràcter d’arrel mallorquina.

Aquest eixamplament de repertori és, per a nosaltres, el Consort Pere Serra, que hem estat obsequiats per Estaràs amb el disc Wood of Winds of Valldemossa, un valor, essent, com és, la flauta un instrument que va ser bandejat de la història de la música “culta” en un determinat moment i que ha precisat de molta reivindicació i de l’aposta de músics contemporanis per a resituar-la allà on cal i més enllà del repertori antic.

El disc demostra internacionalització, eliminació de fronteres entre música culta i popular, el bandejament de cronologies de gust entre la creació antiga i l’actual, seriositat i alegria, fins i tot alguna peça que respira directament bon humor. Si ens entretenim en el llibret del cd, hi veurem la col·laboració de músics com el pianista M. Brunet o el contrabaixista, conegut sobretot en el món del jazz, Horacio Fumero, un altre artista que no entén de càpsules estanques -i la prova és que hi col·labora sonant precisament Bach!.

Diu Tomeu Estaràs en una entrevista de premsa que de les 350 flautes que té en guarda com a un tresor la primera, la que li va regalar Josep Coll Bardolet: la primera en el temps i la primera que significà l’aposta i l’empenta perquè un infant s’atrevís a convertir-se en músic. En el disc s’aprecia, però si el veieu en directe o en videos a Internet, veureu aquella passió inicial convertida en passió interpretativa. I la passió s’encomana, i aleshores el foc s’escampa…


Wood of Winds of Valldemossa, de Tomeu Estaràs
ONA EDICIONS MUSICALS
Son Serra s/n. 07110 Bunyola, Mallorca
Tf. 971 613 801 info@onaedicions.cat